Поліцейські побили водія, а потім склали на нього протокол за ст. 130: що вирішив суд

Львів | 1 березня 2023, 09:48 Переглядів: 971

Патрульним поліцейським не сподобалось, що водій не хоче зізнаватись у вживанні алкоголю.

Не зовсім типову справу щодо вживання алкоголю за кермом розглянув Корецький районний суд Рівненської області.

Як зазначено у матеріалах справи, пізно ввечері 12 травня 2022 року в одному з сіл Рівненського району патрульні поліцейські зупинили автомобіль ЗАЗ «Славута».

Поліцейські вирішили, що водій ЗАЗ знаходиться у стані алкогольного сп’яніння.

Згідно з поліцейським протоколом, водій відмовся від огляду на стан сп’яніння та й взагалі поводив себе не зовсім адекватно. У підсумку, відносно чоловіка складено протокол за ст. 130 (керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння) КУпАП.

Втім, дослідивши відеозапис з поліцейської нагрудної камери, суд дійшов дещо інших висновків.

Так, суд звернув увагу, що патрульні чомусь взагалі вирішили не представлятись водію і не надали йому для огляду свої посвідчення, хоча водій попросив їх це зробити. Замість цього патрульні почали поводити себе агресивно і спробували посадити водія в патрульний автомобіль.  

Також, з відеозапису вбачається, що водій не відмовлявся від огляду на стан сп’яніння.

Він, навпаки, зазначив, що хоче пройти відповідний огляд у лікарні, що дозволено відповідними інструкціями, але це лише обурило поліцейських.

Патрульні зазначили, що таку позицію водія вони сприймають як відмову від проходження огляду на стан сп’яніння.

«Я рахую, що він відмовляється. Він нічого не хоче. Для чого його везти в лікарню», - зазначив на камеру один поліцейський іншому.

Також, виявилося, що на місці зупинки автомобіля поліцейські не змогли здійснити перевірку водія на стан сп’яніння, оскільки відповідний прилад у них був просто відсутній.

Окремо суд звернув увагу, що один з поліцейських вів себе дуже некоректно по відношенню до водія – грубо розмовляв з ним, кричав на водія, а потім почав його штовхати.

А після слів патрульного «ти ще будеш балакати мені і щось розказувати? Поставим бистро на місце тебе!», нагрудна камера раптом перестала фіксувати події.

Після відновлення відеозапису, водій ЗАЗ зазначив на камеру: «вони побили мене, їдемо у відділення».

Однак у відповідь поліцейські лише склали на водія протокол за ст. 130.

Дослідивши відеозапис, суд дійшов висновку, що дії поліцейських необхідно оцінювати «як здійснення психологічного тиску» на водія «з метою зазначення останнім про відмову від проходження огляду на стан алкогольного сп`яніння для складення відповідного протоколу».

У підсумку, суд закрив справу про адміністративне правопорушення за ст. 130 відносно водія ЗАЗ  у зв`язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Нагадаємо, що час від часу суди констатують порушення в діях поліцейських при оформленні протоколів за ст. 130. Так, у Києві патрульні склали протокол на хворого на бронхіальну астму.

Автор: В’ячеслав Хрипун




Будь-яке використання матеріалів сайту "ДК ЗАХІД" дозволяється за умови активного посилання на і вказівки назви сайту.

Читайте також:

У Львові водії заблокували одну з найбільш навантажених вулиць через дороге пальне
Кримінальне провадження проти жуналістів ДК
Керівництво Червоноградського МВ МВС не знає Законів?
П`яний водій скоїв ДТП
Переслідування працівників ДАІ автомобіля, у якому виявили труп 21-річного хлопця (ВІДЕО)