Дорожній Контроль Захід
http:///articles/lviv/185
повернутись 

Наслідки самооборони власної сім'ї
2018-07-02

Нині українське суспільство переживає системну кризу  у всіх сферах свого буття. Політика, економіка, охорона здоров’я, освіта, міжнаціональні та міжконфесійні стосунки – все дихає на ладан, все спрямоване на руйнування української державності та роздмухування конфліктів серед громадян. З якою метою, в інтересах кого це відбувається? Бо по факту начебто діюча Конституція України, 22-гу річницю якої нещодавно відмічала країна, реально виконується на 20 %. А основні права та свободи громадян нівельовані існуючою антинародною владою.

 

Прикладів беззаконня закону  більш ніж багато. Ось один з них.  Типовий. Звичайний для наших кризових умов.

 

В провадженні слідчого відділу Франківського районного Відділу Поліції Головного Управління Національної Поліції у Львівській області перебуває кримінальне провадження, порушене за ст. 125 КК України. Це провадження зареєстроване 17.03.2018 року за заявою громадянина В. Пришлиці про нібито побиття  його громадянином В. Серенковим. Того ж дня В. Серенков  також звернувся із заявою до правоохоронних органів про напад на нього, в присутності його дружини та двох малолітніх дітей, зі сторони В. Пришлиці та трьох інших осіб, які перебували в стані алкогольного сп’яніння.

 

Поруч з цим розслідування вказаної події працівниками поліції та прокуратурою Франківського району м. Львова здійснюється однобічно, з явним порушенням прав В. Серенкова, який насправді зазнав нападу зі сторони бувшого працівника СБУ Віталія Пришлиці, котрий до того ж  є чоловіком діючої співробітниці СБУ  Христини Пришлиці.

 

Розслідування  з  самого початку здійснюється з обвинувальним нахилом в сторону В. Серенкова.  Пришлиця з самого початку конфлікту погрожував, що зробить винним Серенкова, так як має серйозні зв’язки в правоохоронних органах. І бувший працівник СБУ втілив свої погрози в життя. Його покровителі та дружина домоглись здавалось би неможливого. На даний час прокурором, процесуальним керівником цього провадження, погоджено підозру в адресу В. Серенкова у вчиненні злочину, передбаченого ст. 296 ч. 4  КК України. В той час, як провадження, порушене за заявою В. Серенкова, який зазнав нападу та отримав тілесні ушкодження, не розслідується і ніяких рішень по ньому не приймається.

 

Канва події наступна. 17 березня 2018 року приблизно о 20 годині  В. Серенков приїхав на власному автомобілі до свого помешкання.  Разом з ним в салоні авто були дружина Оксана та 5-річний син і 8-річна дочка. Припаркувавши автомобіль, вікна якого не  тоновані…і  добре було видно, що в салоні знаходяться діти, на своєму постійному місці, Серенков почув удари ззовні по багажнику, даху та дверям  власного транспортного  засобу.  Удари супроводжувалися нецензурною лайкою. Побоюючись за життя та здоров’я своєї родини, за психологічний стан дітей, він заблокував автомобільні двері.

 

Четверо кремезних нетверезих чоловіків били по машині та намагалися проникнути в неї. Вони щойно в нетверезому стані приїхали на автомобілі Опель Віваро. Серед них, як потім з’ясувалося, був В. Пришлиця, якій проявляв найбільшу активність у лайці та намаганнях залізти у автомобіль.

 

Пришліца Віталій Ігорович

 

Він неодноразово протягував руки через відкрите вікно, шпарив того ж Серенкова за одяг, погрожував фізичною розправою, заявляв, що спалить автомобіль, який начебто зайняв місце його паркування. Діти, налякані такою хуліганською поведінкою, почали голосно плакати.

 

Тоді Серенков попросив нападників дати можливість відвести дітей та дружину до квартири та пообіцяв повернутися. Гарантією свого повернення він залишив машину відкритою…з ключами в замку запалення.

 

Коли Серенков повернувся, хулігани на чолі з бувшим працівником СБУ Пришлицею напали на Серенкова та почали жорстоко бити його, порвали куртку, нанесли численні синці та забої.  Постраждалий був змушений витягти свій законно зареєстрований пристрій для відстрілу гумових куль та здійснив постріл у землю у порядку попередження. Це не зупинило нетверезих чоловіків. Особливо  в бійці проявляв себе Пришлиця, який повністю втратив над собою контроль. В штовханині Серенков випадково натиснув на курок та влучив Пришлиці у стегно. Це зупинило нападників. Серенков терміново викликав поліцію, наряд якої невдовзі прибув на місце події. Викликав також швидку медичну допомогу. Він пояснив поліцейським ситуацію та передав їм стрілецький пристрій.

 

Тут прибігла дружина Пришлиці, яка декілька разів вдарила Серенкова по обличчю.

 

Діючий працівник УСБУ - Христина Пришлиця

 

Поліцейським вона показала службове посвідчення СБУ та стала в присутності наряду теж погрожувати Серенкову розправою. Однак трохи заспокоїлася, поскаржилася на алкоголізм чоловіка, із-за якого він був позбавлений служби в СБУ.  Серенков відвіз її до лікарні. По дорозі вони домовилися  владнати конфлікт по-доброму, по-сусідски.  Бо в діях В. Пришлиці був наявний склад злочину.

 

Але, коли вони увійшли до медичної палати, де лежав В. Пришлиця, той почав знов погрожувати Серенкову та вимагати у нього крупну суму грошей. До вимагання приєдналася і його дружина. Хоча сам Пришлиця не бідує, має автомайстерню, непогано заробляє та часто-густо ухиляється від сплати податків. Факт вимагання грошей мав місце в присутності слідчо-оперативної групи.

 

19 березня 2018 року Серенков, враховуючи погрози та вимагання, побоючись провокацій та відповідного тиску зі сторони подружжя Пришлиць, звернувся з заявою в Управління СБУ у Львівській області. Однак у відповідь  отримав формальну відписку, що не в компетенції Служби проводити розслідування по даному факту.

 

Пришлиці свою погрозу здійснили.  В поліції взагалі відмовлялися прийняти заяву Серенкова в порушення кримінально-процесуального законодавства та вностити її у ЄРДР (єдиний реєстр досудових розслідувань). Така практика порушень чинного законодавства в Україні стала звичайною.  Для «своїх» - все, для простих громадян – беззаконня.

 

Серенков був змушений звернутися з цього приводу до суду, який визнав бездіяльність  слідчих органів та порушення прав громадянина. Своєю ухвалою від 27.04. 2018 р. (ухвалу Серенкову вдалося отримати лише 26.06.2018 р.) задовільнив скаргу та зобов’язав слідчого внести відомості про хуліганські дії В. Пришлиці до ЄРДР.

 

Проте беззаконня продовжується. Не зважаючи на наявність судового рішення, яке не підлягає оскарженню та вступило в законну силу,  відомості про підозру В. Пришлиці у  скоєнні злочину, до тепер в ЄРДР не внесені. Серенкова в супереч закону так і не визнано потерпілим і не допитано по вказаній справі. Справа про напад на Серенкова та його побиття взагалі не розслідується.

 

Окремої уваги заслуговує те, що судово-медична експертиза по спричиненим Серенкову тілесним ушкодженням була призначена більше ніж через місяць після події. Тому Серенков самотужки оформив відповідні медичні документи та фото з датами.

 

Тут явне втручання впливових  зацікавлених  осіб в роботу правоохоронців, намагання звинуватити лише потерпілого Серенкова. І не важко здогадатися, звідки виходить цей вплив.

 

Нехтування нормами чинного законодавства – наявна прикмета нашого часу. Але цей час спливає. Навіть західні володарі України вкрай незадоволені  діючим корумпованим режимом та планують його зміну.  Президентські та парламентські вибори не за горами. І нова, більш адекватна влада неодмінно  притягне порушників закону та корупціонерів к відповідальності. Хай про це подумають ті, хто продовжує порушувати закон, перетворюючи його у беззаконня.

 

Політичні та громадські організації Львова не залишать цей фак порушення чинного законодавства без уваги. Якщо буде потрібно, то до  справи Серенкова, до справ інших ошуканих громадян будуть залучені також закордонні правозахисні організації.

 

Олег  Ростовцев, журналіст, політолог

 

повернутись