Обережно: активізувалися телефонні шахраї

Львів | 18 листопада 2015, 13:21 Переглядів: 2786

Попри всі попередження міліції, довірливі громадяни знову і знову попадаються на гачок телефонних пройдисвітів. Але не всі люди вірять у видумані історії шахраїв... Цього разу застерігає ще один червоноградець: «Ледь не повівся!» Історія далі…
 
Невідомі часто телефонують на мобільні номери, вивчивши оголошення на різних сайтах. Пропонують купити виставлений там товар, однак запевняють, що вони є юридичною особою і можуть перевести кошти на Приватбанківську карточку… А далі повний «розвод»!  

 
На сайті оголошень AUTO.RIA червоноградець виставив на продаж свій автомобіль. Згодом зателефонували, представилися працівником Харківського хімічного заводу. Автомобіль їм підходить, готові купити. Попросили номер картки Приватбанку, щоб скинути для бронювання авто авансовий платіж.
 
За словами представників телефонували з фінансового відділу заводу, повідомили, що скидають завдаток на карточку у сумі 15 тис.грн, а через 5 днів приїде людина і забере машину..
 
«...Сиджу чекаю повідомлення про перевод, - розповідає червоноградець. - Дзвонять пізно ввечері, представилися працівниками Приватбанка, і кажуть, що на мій рахунок перевели 15 тис. грн, але платіж не може пройти, бо я фізична особа, а надсилає кошти  юридична особа... Тут я насторожився, починаю розуміти, що мене просто «розводять». Далі розпитують чи користуюся Приват24, просять мій пароль, щоб змінити статус карточки... Я відповів, що розголошувати пароль не можна навіть працівникам банку і поклав слухавку. Тож звернувся в Дорожній контроль, щоб застерегти інших червоноградці, які виставляють оголошення в інтернеті».
 
Шахраї часто стежать за тими, хто розміщує різні оголошення в інтернеті. Телефонують продавцеві, кажуть, що готові купити товар, і пропонують надати інформацію про номер картки і одноразовий пароль, щоб нібито переслати гроші на картку.Коли їм дають цю інформацію, списують кошти з рахунку на іншу картку або електронний гаманець.
 
Як свідчить статистика, чимало людей «ведуться» на такі афери зловмисників, особливо, якщо справді обслуговуються в банку, який називають шахраї. За даними Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем цього року частка випадків шахрайства з платіжними картками в інтернеті та з використанням методів соціальної інженерії зросла втричі в порівнянні з відповідним періодом 2014!
 
Запам’ятайте одне непорушне правило! Будь-який банк, телефонуючи до клієнта, ніколи не буде уточнювати жодні дані по картці. Для проведення платежу досить повідомити платникові тільки номер картки. Будь-які інші уточнення щодо картки, для проведення платежу, код, пароль - означає, що особа має справу з шахраями. Якщо ж особа все-таки видала конфіденційну інформацію, треба одразу ж заблокувати картку, зателефонувавши до банку.



Будь-яке використання матеріалів сайту "ДК ЗАХІД" дозволяється за умови активного посилання на і вказівки назви сайту.

Читайте також:

У Львові водії заблокували одну з найбільш навантажених вулиць через дороге пальне
Кримінальне провадження проти жуналістів ДК
Керівництво Червоноградського МВ МВС не знає Законів?
П`яний водій скоїв ДТП
Переслідування працівників ДАІ автомобіля, у якому виявили труп 21-річного хлопця (ВІДЕО)